Siirry sisällön alkuun

Hyvinvoinnin tilan elinkaarimalli

Leena Unkari-Virtanen

Hyvinvoinnin tilan elinkaarimallin avulla voi hahmottaa ja ennakoida toiminnan eri vaiheiden lisäksi palvelupolun näkymättömiä ratkaisuja ja resursseja, jotka mahdollistavat osallistujan hyvinvointia tukevaa toimintaa tilalle omaleimaisella tavalla. 

Työkalua voi käyttää esimerkiksi fasilitoiduissa työpajoissa kokoamaan ja teemoittelemaan toiminnan arkea suunnittelun, kehittämisen ja arvioinnin apuna. Vaaka-akselit hahmottelevat keskeisiä toiminnan rakenteita, arvoja ja hallinnollisia tehtäviä. Näiden jatkumo kannattaa kokemusten mukaan hahmotella yhdessä eri osapuolten kanssa eri vaiheita ennakoiden mieluiten ennen kuin toiminta ja arjen kiireet alkavat.

Hyvinvoinnin tilan elinkaarimalliin kuuluvat toiminnan aloitus, sen kehittäminen sekä vakiinnuttaminen. Siihen liittyvät visio ja tavoitteet, toimintakulttuuri, -tavat ja -periaatteet, osallistujien kohtaaminen ja osallistuminen, kehittäminen, tilastot, seuranta, oppilaitosyhteistyö, muu yhteistyö ja verkostot sekä rahoitus ja muut resurssit, esimerkiksi osaaminen.
Kuva: Hyvinvoinnin tilan elinkaarimalli. Tekijä Leena Unkari-Virtanen. Kuvitus Tanja Kallio.

Jaa sivu