Siirry sisällön alkuun

Kykyviisari

Jari Pihlava

Kykyviisari on Työterveyslaitoksen kehittämä työ- ja toimintakyvyn itsearviointiväline, jolla yksilö saa tietoa omasta työ- ja toimintakykyisyydestään. Erilaiset itsearvioinnit ovat lisääntyneet perinteisen ulkopuolisen henkilön suorittaman “mitataan kohdetta”-ajattelun rinnalle esimerkiksi terveydenhuollossa. Saadessaan hahmotusta omasta kyvykkyydestä yksilön on helpompi asettaa esimerkiksi muutostavoitteita suhteessa omaan hyvinvointiinsa. 

Kykyviisaria voidaan käyttää myös ennen-jälkeen arviointina, jos yksilö on osallistunut johonkin interventioon, kuten esimerkiksi Hyvinvoinnin tilan toimintaan. Vaikuttavuutta voidaan mitata myös ryhmäkohtaisesti. 

 Kykyviisarin käyttökokemuksena hankkeessa todettiin, että se on käyttökelpoinen väline, joka vaatii lisäksi usein toisen henkilön kanssa luottamuksellista keskustelua ja rauhallisen tilan. Jotta Kykyviisaria ja sen melko kattavaa työ -ja toimintakykyarviointia päästään hyödyntämään, on ihmisen lähdettävä liikkeelle kohti toimintaa, joka voisi häntä hyödyttää.

Kykyviisari työ- ja toimintakyvyn tukena. Työterveyslaitos 2020

Jaa sivu